Macszerez Logo

iPadOS 16 – Az iPad élmény egy új szinten

A WWDC újdonságait bemutató cikksorozatunk következő részeként beszéljünk egy kicsit az iPadOS 16-ról…

Vajon ezzel a frissítéssel kiváltható egy MacBook az átlag felhasználók számára?

Fotók

A korábbiakban bemutatott iOS 16-al megismert megosztott iCloud-fotókönyvtár természetesen az iPad-ünkön is elérhető lesz. Egyszerűen és gyorsan tudjuk majd megosztani fotóinkat családtagjainkkal, vagy bárkivel akivel szeretnénk. Hogy mit is takar ez pontosan azt ide kattintva elolvashatjátok korábbi cikkünkben.

Macszerez Apple Blog iPadOS 16

Ír. Küld. Szerkeszt. Töröl.

Az üzenetek új funkciója csakugyan elérhető lesz az iPadOS-en is. Könnyedén tudjuk majd szerkeszteni a már elküldött üzeneteinket, valamint ha szeretnénk gyorsan tudjuk törölni is azokat. Ez felettébb ha rossz személynek küldtük az üzenetet. Fontos, hogy ezek a funkciók a 15 percnél nem régebbi üzenetekre vonatkoznak. Megjelölhetjük továbbá olvasatlanként azokat az üzeneteket amiket éppen látunk ugyan, de nem tudunk rá azonnal válaszolni. Így nem lesznek elfelejtve.

A SharePlay szintén működni fog itt is az üzenetekben, valamint a már korábban részletezett csapatmunkához kapcsolódó újdonságok is megtalálhatóak lesznek.

Mail és Safari

Fejlesztett keresési funkciók, kiment e-mailek visszahívása, elküldendő üzenetek későbbre való ütemezése vagy emlékeztető beállítása, hogy ne felejts el válaszolni egy emailre. Automatikus figyelmeztetéseket is kapsz, hogy ne maradjon le egyetlen melléklet vagy címzett sem.

Jelkulcsokkal könnyebben és biztonságosabban. Nem csak apple eszközökön lehet majd használni azt a kétfaktoros hitelesítési rendszernél is biztonságosabb módot, amivel jóval biztonságosabb lesz a bejelentkezés fiókjainkba.

Az iPaden is megoszthatóak lesznek a lapcsoportok, a könnyebb csapatmunka érdekében. Erről is bővebben olvashatsz korábbi írásunkban.

Stage Manager

Egy újdonság ami tényleg új. Eddig még nem látott formában tudjuk megnyitott appjainkat kezelni. Egyetlen nézetben is megjeleníthetünk több appot valamint azokat bármekkorára méretezhetjük. Az oldalra rendezett megnyitott de “éppen nem használt” appok közül könnyedén váltogathatunk, hogy éppen melyiken szeretnénk dolgozni. Csoportosíthatod is az alkalmazásokat, hogy “egy csomagban tudd használni az adott projekthez szükségeseket.

Külső kijelzőt is csatlakoztathatunk iPad Pro vagy iPad Air készülékünkhöz. Így szinte egy teljes értékű számítógépet kapva nagy felületen tudunk dolgozni.

Referencia mód és állítható felbontás

A 12,9 hüvelykes iPad Pro referenciaszínekkel is megtudja jelentei a népszerű színszabványokkal, illetve az SDR és HDR videó-formátumban készült tartalmakat. Így önállóan vagy Sidecar segítségével tudjuk használni az iPad-et mint referencia kijelzőt.

Többminden férhet el mostantól a kijelzőn azzal, hogy állíthatjuk a felbontást. Megnövelve a képpont-sűrűséget, több hely a kijelzőn így több tartalom fér el rajta ami jól tud jönni különösen mikor osztott nézetben használjuk az iPad-et.

Vigyek magammal esernyőt?

Az erre is ad mostantól választ táblagépünk. Az időjárás app elérhető lesz az iPad-en rengeteg információval és animációval. Az appban kaphatunk majd értesítéseket az időjárási vészhelyzetekről is. (Régió függő)

Játékok

A Game-Center frissítésének köszönhetően láthatjuk majd mivel játszanak barátaink, milyen eredményeket értek el, illetve hányadik helyen állnak a ranglétrán. Játszhatunk is velük a SharePlay segítségével többrésztvevős játékokban. Grafikailag is fejlődnek a játékok köszönhetően a Metal 3 technológiával a még jobb játékélményért. A partnervezérlő segítségével pedig összeköthető két kontroller, ugyanazon játékos irányítására ha segítségre lenne szüksége valakinek a játékban.

Az iPadOS 16 ugyanúgy megkapja azokat az élőszöveg, gépi intelligencia fejlesztéseket mint az IOS. Ugyanez elmondható az Otthon appról és a gyermekek felhasználói fiókjainak testre szabásáról és szabályozásáról. Ezekről a már említett korábbi cikkünkben olvashattok.

Út az asztali számítógép élmény felé

Egyre több helyen lehet majd visszavonni vagy ismételni műveleteket. A fájlokban módosíthatóak lesznek a kiterjesztések és láthatóak lesznek a mappák méretei. Több appban is lehet majd használni a keresés és csere funkciót. A gyakran használt dokumentumműveletek a Fotókban, a Fájlokban valamint további Appokban is felfedezhetőek lesznek. Ilyenek például a megkettőzés, átnevezés, exportálás vagy akár nyomtatás. Mindezek mellet személyre szabhatóak lesznek az iPadOS appok eszközsorai is.

Freeform

Ez egy új hatékonyságnövelő alkalmazás, amelyben közösen ötletelhettek barátaitokkal. Jegyzetelhettek, vázlatokat rajzolhattok fel, fájlokat vagy internetes linkeket oszthattok meg. Beszúrhattok továbbá videókat, fotókat, dokumentumokat vagy hangjegyzeteket. Mindenkinél valós időben szinkronizálódik, így élőben tudtok dolgozni anélkül, hogy egy helyen vagy eszközön lennétek.

Biztonság

Egy biztonsági frissítés általában szoftverfrissítés keretében valósult meg eddig. Ez is változik, nem kell mostantól várni a biztonsági fejlesztésekre, azok amint elkészülnek érkeznek is készülékünkre.

A már jól ismert rejtett és a nemrég törölt albumokban tényleg rejtve fog maradni amit őrzünk. Face-ID, Touch ID vagy jelkód segítségével érhetjük majd el ezen albumok tartalmát.

Ezek és még sok minden apróbb újdonság került bemutatásra az új iPadOS-el ami minden bizonnyal hasznosnak fog bizonyulni. Ami az először feltett kérdést illeti: Egyre közelebb járunk ahhoz, hogy egy átlag felhasználó számára elég legyen egy iPad. Viszont ár viszonylatában nem feltétlenül járunk ebben a stádiumban. Ahhoz, hogy egy minden igényt kielégítő iPad-et kapjunk eléggé a zsebünkbe kell nyúlni, ami már megközelít egy belépőszintű új vagy egy használt MacBookot árban. De még mindig az iPad javára szól az a tény, hogy ha akarjuk csak egy kijelző van nálunk ami ugyanúgy képes az alapvető feladatok ellátására. MObilitás szempontjából tehát kedvezőbb.

Legyen szó iPad-ről, MacBookról vagy iMacről a Macszereznél mindent megtalálhatsz! Nézz be Webshopunkba vagy gyere el hozzánk személyesen és válogass minőségi, bevizsgált termékeink közül. Elromlott? Nem probléma! Hozd el hozzánk és mi megjavítjuk!

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!