fbpx
Macszerez Logo

Macbook gyorsítása: Mit tegyünk a lassú MacBook ellen?

MacOS gyorsítása

Előfordulhat, hogy a MacBook Pro, MacBook Air vagy más Mac eszközök idővel lassabban teljesítenek. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan varázsolhatod vissza géped régi sebességét néhány egyszerű lépéssel és kiegészítéssel.

Mielőtt mélyebbre ásnánk, ellenőrizd a következőket:

  • A túl sok indító elem a MacBook-on indításakor, egyre hosszabb indítási időt eredményez. Ez az egyik oka annak, hogy lassú a számítógép.

  1. Nyisd meg a „Rendszerbeállítások” menüt!

  2. Válaszd ki a „Felhasználók és csoportok” opciót!

  3. Kattints a „Bejelentkezési elemek” fülre!

  4. Távolítsd el azokat az alkalmazásokat, amelyeket nem szükséges automatikusan indítani!

  • Kategorizáld a fájlokat, és tárolj nagyobb adatokat külső merevlemezen! Az asztalod rendezettsége növeli a rendszer hatékonyságát és gyorsaságát. 

  • Távolítsd el a nem használt programok ikonjait a dokkról! Ez csökkenti a rendszer erőforrásainak használatát és növeli a teljesítményt.

  1. Nyisd meg a Tevékenységfigyelőt a Spotlight keresőben, és ellenőrizd, mely programok használják a legtöbb CPU-t. Zárd be vagy töröld le a nem szükséges alkalmazásokat!

Rendszertisztítás és optimalizálás

Győződj meg róla, hogy van elég szabad lemezterület! Az indítólemez felszabadításával, nem szükséges fájlok törlésével és a felhőben történő tárolással optimalizálhatod a tárhelyet! Így érheted el:

Apple menü > Rendszerbeállítások > Általános > Tárhely

Győződj meg róla, hogy minden használt alkalmazás kompatibilis a Macen, ellenőrizd a Rendszer specifikációkat:

Apple menü > Rendszerbeállítások > Általános > Névjegy

Az idővel felhalmozódó cache és ideiglenes fájlok is lassíthatják a rendszert. A CleanMyMac egy népszerű laptop gyorsító program, amely segíthet a lassú MacBook gyorsításában. Ez az alkalmazás képes megtisztítani a merevlemezt, eltávolítani a nem szükséges fájlokat és optimalizálni a rendszert.

Lassú macbook

Hardverfejlesztés: memória és SSD bővítés

Hibás vagy elavult hardver

Az elavult vagy hibás komponensek, mint a merevlemez vagy az akkumulátor, szintén befolyásolhatják a teljesítményt. Futtass hardverteszteket, hogy kiderítsd, van-e hibás alkatrész! Szükség esetén cseréld ki a hibás hardverelemeket, melyben segítségedre egy profi MacBook szervíz.

Memória

A gépünk egyik gyorsaságot is meghatározó fontos paramétere a memória vagy a RAM mennyisége. Ez az alkotóelem felel ugyanis a rövidtávú, de igen gyors adattárolásért és olvasásért. Ha csak 4 GB vagy 8 GB RAM áll rendelkezésre, a rendszer valószínűleg nem lesz elegendő több program vagy dokumentum futtatásakor.

A MacBook Air szériánál egy típusnál sem lehet memóriát bővíteni, mivel ezen modeleknél a gépekben az alaplapra vannak forrasztva a memóriamodulok, így nem cserélhetőek.

SSD előnyei

A Flash-alapú tárolóegységek (SSD-k), villámgyors hozzáférésűek, gyorsan írhatók és olvashatók, a merevlemeznél körülbelül 5-10x gyorsabb. Az SSD-vel való bővítésnek több változata is ismert, például a merevlemez teljes cseréje SSD-re vagy az optikai lemezmeghajtó helyére épített kisebb kapacitású SSD, ami az operációs rendszer és a programok gyorsabb működését teszi lehetővé.

További tippek:

Bár a MacBook Pro és Air kevésbé vannak kitéve vírusoknak és a rosszindulatú szoftvereknek, mégis előfordulhatnak olyan problémák, amelyek lassíthatják a rendszert.

TIPPEK:

  • Használj megbízható vírusirtó szoftvert!
  • Rendszeresen futtass víruskeresést!

Frissíts a macOS legújabb verziójára, hogy élvezhesd az új funkciókat és a biztonsági beállításokat! A macOS gyorsításához nélkülözhetetlen az operációs rendszer frissítése.

A belső hőcsatornákban könnyen összegyűlik és lerakódik a por, elöregedik a hőpaszta, amely a hűtés hatásfokát rontja, jobban felmelegednek az alkatrészek, emiatt gyorsabban forog a ventilátor és emiatt hangosabban is üzemel a gép és emiatt az akku gyorsabban is merül. 

Fontos tehát, hogy a gépünket rendszeresen elvigyük az erre szakosodott Apple szervizbe, ahol alaposan kitisztítják és a hőpasztákat gyári minőségű új pasztákra cserélik.

Amennyiben szükséges lenne a MacBook hardverének frissítése, vagy új, felújított MacBook vásárlásán gondolkodsz, a MacSzerez 30 napos garanciát kínál felújított termékeire. Így biztos lehetsz abban, hogy a megvásárolt eszköz megbízhatóan és gyorsan fog működni.

MacBook gyorsítása

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!