fbpx
Macszerez Logo

Itt az új Mac Studio és Mac Pro M2 Ultrával.

Az Apple az idei WWDC-n bemutatta a Pro felhasználóknak szánt újdonságait is - Mac Studio és Mac Pro

A legújabb chippekkel felszerelt Mac Studio egy igazi erőgép amit a kis kompakt mérete ellenére szinte bárhol esztétikusan elhelyezhetünk. Viszont vannak azok az emberek akik szeretik a jól bevált ütős design-t és a testre szabhatóságot. Nekik itt a Mac Pro új generációja, amivel végül az apple siliconra való átállás is befejeződött.

Macszerez Apple Blog

Az imént említett két izompacsirta az Apple által eddig bemutatott két legerősebb Mac amit valaha bemutattak. A Mac Studio vásárlásánál lehetőségünk van az M2 Max és az M2 Ultra közül választanunk. Az új processzoroknak köszönhetően a Mac Studio akár 6-szor gyorsabb is lehet az eddigi legerősebb Intel processzoron alapuló 27 collos iMac-nél. Viszont ha az előző generációt vesszük figyelembe a Studio tekintetében 3 szoros gyorsulást tapasztalhatunk. A Mac Pro az M2 Ultra processzorral is kérhető, a gép valamint PCIe bővítés lehetőségét is magával hordozza, ezzel akár 3-szor is gyorsabb lehet elődjénél.

Mindkét gép akár 192 GB egyesített memóriával is kérhető. Ami lássuk be, az átlag felhasználóknak bővel több mint elég. Ez már szinte minden igényt kielégít, és bármekkora terhelés esetén jól teljesít.

A két csúcskategóriás gép csatasorba állásával az Apple teljesen átállt a saját fejlesztésű chippjeire, búcsút mondva az intelnek.

A saját fejlesztésű chippekre váltás sok szempontból előnyős. Hiszen amellett, hogy a döntéshozataltól a gyártási folyamatokon át sokmindent fel lehet gyorsítani, csökkenthető a függőség a másik gyártótól, valamint teljesen testre szabhatóak az alkatrészek minden csakis a saját igényeink szerint.

Mi is azaz M2 Ultra?

Az Apple 2020-ban kezdte meg az új korszakot a saját fejlesztésű nem mobilokba szánt processzorokkal.  Mivel tudtuk, hogy a mobilok terén is bika erős chippeket gyártanak, így a papírforma szerint a notebookokba és asztali számítógépeikbe tervezett egységeknek is jól kell majd szerepelniük.

Így is történt. Elsöprő erővel robbant az első széria az M1, M1 Pro, M1 Max és M1 Ultra. Messze lepipálta az addigi intel processzoron alapuló rendszereket.

Viszont mint mindenben itt is jött a következő kérdés, oké ez mint szép és jó, de hova tovább? Egyáltalán lehet-e tartani a fejlődést?

Nos, lehet. Az új generáció az M2 is hozta a kötelezőt, amikor bemutatták 2022-ben. Idén, pedig év elején bemutatták az M2 Pro és M2 Max processzorokat. Az utolsó, a nagy testvér a szériában pedig az M2 Ultra akit az idei WWDC-n mutattak be nekünk.

Egy kis specifikáció összeállítás az ínyencek kedvéért:

  • Második generációs 5 nanométeres eljárással készült
  • Összesen 24 Mag
  • 2 darab M2 Max chip románcának köszönhető, illetve az UltraFusion összekapcsolási technológiának, a két lapkát több mint 10.000 jel köti össze amivel gyerekjáték a több mint 2,5 TB/s sávszélesség a processzorok között
  • 134 milliárd tranzisztorból áll, ami 20 milliárddal több az elődjénél (nem számoltuk meg, de elhisszük nekik)
  • Támogatja akár a 192 GB-os memóriakapacitást
  • 800 GB/s memória sávszélességgel rendelkezik
  • 20%-al gyorsabb a CPU az elődhöz képest
  • 30%-al gyorsabb GPU az elődhöz képest
  • 40%-al gyorsabb Neural Engine az elődhöz képest

Ha valaki szereti ha minden egyes ablakhoz egy külön kijelzőt használhat, annak nem kell aggódnia, ugyanis az M2 Ultra akár 6 Pro Display XDR-t is támogat így egyszerre több mint 100 millió képpontot láthatunk.

Összességében tehát az idei bejelentésekkel a Pro felhasználók minden igényét kielégítették, így teljesen átállva az Apple siliconra.

Ez mindenképpen egy hatalmas lépés és egy korszak vége a cég történetében. Ugyan az imént említett gépek tényleg nem az átlag felhasználóknak készültek, de az alap modellekkel sem fog mellé lőni senki aki azokat választja. A Macszerez Webshopjában több M szériás model is elérhető, bevizsgált és 100%ban működőképes állapotban. Eladnád régi készüléked? Az sem probléma! Mi felvásároljuk tőled és akár be is számíttathatod az új szerzeményed árába!

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!