fbpx
Macszerez Logo

Apple Vision Pro – Itt a jövő?

Sokan várták már az apple AR szemüvegét. Az idei WWDC-n bemutatták nekünk.

Kiterjeszthetjük a környezetünkbe a digitális tartalmainkat. Nem kell billentyűzet, egér, trackpad. Mindent a szemünkkel, kezeinkkel vagy a hangunkkal irányíthatunk. Lényegében amit eddig csak sci-fikben láttunk, hamarosan átélhetjük a nappalinkban. Persze.. még messze vannak azok a víziók amiket a filmekben látunk, de ez egy lépes ahhoz, hogy elérhessük.

Teljesen máshogy tudunk majd tartalmat fogyasztani, meetingelni, dolgozni.

Szinte korlátlan felület áll a rendelkezésünkre. Tetszés szerint tudjuk rakosgatni az appokat, az ablakokat. Méretezhetjük őket ahogy csak akarjuk. Nem vagyunk korlátolva semmilyen monitor által. Az egész szoba a munkaterületünké válhat.

Az appok szinte ugyanazok lesznek amiket már jól megszokhattunk. Safari, numbers, keynote.. és a többi. Természetesen ahogy eddig megszokhattuk minden szinkronizálódni fog köszönhetően az ökoszisztémának. Az appstore-ban pedig böngészhetünk majd a Vision Pro-ra tervezett alkalmazások között. 

Konkrétan bárhol használhatjuk majd készülékünket, hiszen a környezetünkhöz igazodik a látótér. Akár 3d objektumokat is elhelyezhetünk valós méretben bárhol a helyiségben. Körbejárhatjuk, meg nézhetjük, hogy nézne ki a valóságban.

Sokrétű használhatóság

A Macünkel is tudjuk használni, mint egy 4k-s “monitort”. Ugyan azt írtuk nem kell egér és billentyűzet. De a hangsúly a választási lehetőségen van. Ha szeretnénk használhatjuk bluetooth kapcsolatom keresztül a perifériákat.

Mostantól még közelebb leszünk a mozi élményhez. Bárhol, bármikor nézhetjük kedvenc filmjeinket, sorozatainkat, videóinkat, úgy mint még soha. Ugyanis mindkét szemünkre egyenként több pixel jut mint egy 4k-s TV kijelzőjén. Nem csak tartalmat fogyaszthatunk, játszhatunk is kedvenc apple arcade játékainkkal.

A Vision Pro az Apple első 3D kamerája. Varázslatos térbeli fényképeket és térbeli videókat készíthetünk 3D-ben, majd a magával ragadó Spatial Audio segítségével újraélhetjük a pillanatokat. Meglévő fotó- és videó tárunk pedig hihetetlennek tűnik, figyelemre méltó méretekben. A panorámák körbevesznek minket és úgy érezhetjük hogy ujra ott állhatunk a helyszínen. Természetesen kedvenc filmjeinket 3D-ben is tudjuk majd élvezni a Vision Pro segítségével.

Macszerez Apple Vision Pro

Design és teljesítmény

“Az Apple Vision Pro a nagy teljesítményű, mobil és hordható eszközök tervezésében szerzett több évtizedes tapasztalat eredménye – amely az Apple által valaha készített legambiciózusabb termékben csúcsosodik ki. A Vision Pro a hihetetlenül fejlett technológiát egy elegáns, kompakt formába integrálja, így minden alkalommal, amikor felveszi, csodálatos élményt nyújt.”

Szól a marketing szöveg. Tény, hogy kompakt ahhoz képest hogy mit tud, de azért nem mehetünk el amellett, hogy még nem teljesen vezeték nélküli mindenhol és azért nem egy kis méretű szemüvegről beszélünk. Nyilván ez az első verzió és hamarosan még letisztultabb lesz, ahogy haladunk előre majd a generációkkal.

Egyenlőre a külső akkumulátor segítségével 2 órán ár tudjuk használni, hálózaton természetesen korlátok nélkül.

Teljesítményben nincs miért szégyenkezni, a legújabb M2 chip hajtja a “szemüveget” a vadonatúj R1 chippel karöltve. Előbbi futtatja a rendszer, biztosítja a grafikai élményeket. Utóbbi pedig kifejezetten a kamerákból, érzékelőkből és mikrofonokból érkező bemenetek feldolgozására szolgál, és 12 ezredmásodperc alatt továbbítja a képeket a kijelzőkre.

Az Apple Vision Pro ugyan még nem elérhető, és valószínűleg hivatalosan hazánkban még jó darabig nem is lesz, de mindenképpen pozitív, hogy az Apple ebben az irányban is az úttörők közé tartozva halad.

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!