fbpx

Macbook Air M1 vs M2. Megéri váltani?

Már kapható az új Macbook Air az új generációs M2 chippel, és természetesen ezzel párhuzamosan meg is jelentek már az összehasonlítások, az előző generációval kapcsolatban, ami még mindig kapható az Apple-nél, és természetesen nálunk is, hibátlan és bevizsgált állapotban. Ha az M1-es modellen gondolkozol, mindenképp olvasd el cikkünket, ha pedig már eldöntötted, hogy meg is veszed IDE kattintva át is irányítunk webshopunkba.

A design-al nem szeretnénk sokat foglalkozni, hiszen azt már a bemutató utáni cikkünkben kiveséztük. Ebben az írásban sokkal inkább a valós teljesítménnyel és a kistestvérrel való összehasonlítással fogunk foglalkozni. Csak azokat a részeket érintve ahol említésre méltó különbségeket lehet felfedezni. Na, de elég is volt a bevezetésből, nézzük azokat a számokat!

Display

Mindkét modell esetében LCD panelt kapunk, a feketék egyformák, abban nincs különbség. Nyilván nem hozza a Macbook Pro minőséget, de ez nem is az a kategória. Természetesen így is gyönyörű képet kapunk bármilyen átlag kijelzőhöz viszonyítva.

Fényerőben viszont az új modell +100 nittel többet tud lerakni az asztalra, ez főleg erős fényben fog számítani, ha esetleg ablakhoz közel, vagy szabadtéren használjuk a laptopot. Fontos egyébként megjegyezni, hogy a korábbi generáció fényerejével sem volt eddig sem gond szabadtéren.

Szemmel látható változás a Notch. Ez sok embernek egy szívfájdalma és utálja, sokak pedig imádják. Egy biztos, nagyobb egy kicsivel a kijelzőnk főleg a Notch-os megoldásnak is köszönhetően. Aki nem használ mindenféle appot a háttérben ami a fenti sávban írja ki az infokat, azt biztosan nem fogja zavarni a Notch, hiszen mivel a menü bar felkerült a kamerával egy sávba, a felszabadult extra helyet is ki tudjuk majd használni. Persze sokan mondják, hogy ez csak szőrszálhasogatás, minek az az extra pár milliméter a kijelző tetején. Van akinek számít és örül a változásnak.

macszerez macbook air m1 vs macbook air m2

Kamera és mikrofon

A 1080p-s kamerára sokan vágytak már akik rendszeresen használták a MacBookot FaceTime hívásokra, vagy bármilyen más egyéb videó hívásra. Szemmel láthatóan szebb a kép minősége, kevesebb a zaj, szebb a kép gyenge fényviszonyok között is. A mikrofon terén is sokkal jobb hangzást értek el az új modell esetében.

Billentyűzet

A klaviatúra terén sok változást nem lehet megjegyezni, de mindenképpen meg említésre méltó, hogy végre egy teljes méretű funkcionális billentyűsort kapunk. Sokkal kényelmesebb használni a hangerő szabályozó vagy bármelyik másik ott található gombot.

SSD

Sok helyről hallani, hogy ha az új Macbook Air-t választjuk, abból is az alap modellt a 256 GB-os SSD-vel arra fel kell készülni, hogy lassabb lesz mint az előző generációból ugyanez a felszereltség. A számok írásban még nem is annyira különböznek: összesen 17 MB/S. Oké ezzel együtt lehet élni. Viszont, az olvasásbeli különbség az új modellnél majdnem fele a réginek. Az M1-es Air SSD-je 2615 MB/S teljesít, ezzel szemben az új 1393-as eredményt hozott. Ez azért már fájdalmas lehet főleg nagyobb fájlok esetén sokak szerint.

Na de mit is jelent ez konkrétan? Egy 45 GB-os fájl esetén körülbelül 15 másodperc a különbség. Ez egy átlag felhasználónak nem igazán fog nagy problémát jelenteni, főleg ha nem egy M1-es modellről vált vagy nincs éppen mindig egymás mellet a két gép, hogy összehasonlítsa őket. Nagyobb fájlok esetén persze ez az idő magasabb, és igen ha vesz az ember egy új és frissebb generációt, akkor alap elvárás, hogy gyorsabb legyen az előzőnél. Főleg, ha még drágább. Hogy miért lassabb az új SSD ebbe most nem megyünk bele, felesleges is, hiszen nem lesz tőle gyorsabb. Aki szeretné villámgyorsan utána tud járni az interneten.

Összegezve egy átlag felhasználó számára biztosan nem fog problémát jelenteni ez a különbség, aki pedig már komolyabb szinten operál, valószínű nem ezzel a modellel, vagy egy nagyobb SSD-vel rendelkezővel fogja kérni a gépet aminél már ez a probléma nem áll fent, ugyanis ez a jelenség a 256 GB-os méretet érinti.

Gyorsaság

Sok összehasonlításban és a számok birkózásában el lehet mondani, hogy az M2 gyorsabb. Alap felhasználás terén is nagyon sok tesztelő elmondja, hogy akár az appok megnyitásánál, vagy újranyitásánál látható egyfajta gyorsulás az M1-hez képest. Mindenféle benchmark nélkül egyszerűen fogalmazva az M2 gyorsabb. Ez biztos, viszont nem egetverően gyorsabb egy M1-hez képest. A profi felhasználásnál természetesen fontos, akár 5% gyorsulás is, de egy normális átlag felhasználásig, a különbség akkor jön ki láthatóan ha egymás mellé tesszük a két gépet.

Összegzés


Az új Macbook Air nagyon is jó lett. Gyönyörű a design amit ki is tárgyaltunk korábbi cikkünkben. Ami hiányosságai voltak az előző modellnek azokat jól orvosolták. Az SDD terén lehet, hogy kompromisszumot kell kötni, ami persze ebben az ár kategóriában nem kellene opciónak lennie, de még így is elképesztően gyors a gép. Hogy megéri-e váltani az M1-es modellről? Egyértelműen nem. Az M1-es Macbook Air is egy erőgép, és átlag vagy annál kicsit magasabb felhasználásig tökéletesen kiszolgálja a tulajdonoság nagyon hosszú ideig, és az árát is figyelembe véve egy nagyon remek választás. Egy korábbi modellről viszont bátran megéri váltani az M2-es modellre, hiszen nyilván egy frissebb és gyorsabb modellt kapunk, gyönyörű kialakításban. Aki még nem váltott az inteles generációról apple siliconnal hajtott gépre alsóbb kategóriában és újonnan szeretné megvásárolni következő eszközét annak mindenképp egy jó választás.

Alacsonyabb kerettel viszont a legjobb döntés egy használt M1-es modell, hiszen az újnál kedvezőbb árú, nagyon jó teljesítményű Macbook. A Macszerez kínálatából bevizsgált minőségi eszközök közül válogathatsz. Eljöhetsz hozzánk személyesen, vagy meg is rendelheted készülékedet online.

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!