iPhone-ok tanulmányozzák a töltési szokásaidat

Tudtad?

Az IOS 13 és újabb rendszerű iPhone-ok tanulmányozzák a töltési szokásaidat. Ezzel segítenek neked, hogy az akkud élettartama kevésbé csökkenjen.

Egy mai okostelefon akkumulátorának az élettartama a kémiai korával van összegfüggésben. Ez nem csupán az akkumulátor összeszerelése óta eltelt időt jelenti. Sok a befolyásoló tényező, mint például a hőmérsékleti előzmények, illetve a töltési mintázatok. Elmondható, hogy kifejezetten jót tesz az akkunak, ha nincs mindig folyamatosan 100%-on töltőre dugva.

Az Optimalizált akkutöltés segítségével, ami mint említettük minden IOS 13 és annál újabb rendeszű iPhone-on megtalálható lelassítható az akkumulátor öregedési folyamata. Ez által növekedik az élettartam. Magyarul hosszabb ideig hű társad lehet az akksid. Hogyan is működik?

Egész egyszerű! Nincs más dolgod, mint bekapcsold a funkciót és hagyd had dolgozzon.

Az iPhone-od folyamatosan figyeli, mikor és meddig töltöd a készüléket. Az így kirajzolódó mintázat alapján bizonyos helyzetekben nem engedi feltölteni az akkut 80% fölé, csak akkor amikor várhatóan használni fogod a telefont. Itt egy példa: Minden nap körülbelül 21:00 és 23:00 között teszed fel a telót tölteni, majd reggel amikor szól az ébresztőd, tegyük fel 6:30-kor leveszed a töltőről az iPhone-t. Így ő tudni fogja, hogy az éjszaka folyamán nincs szükség feltölteni 100%-ra hiszen csak reggel fogod használni a készüléket. Ilyenkor csak a reggeli órákban tölti rá azt a maradék 20%-ot az akkura így kímélve azt. Ez persze akkor valósul meg amikor a telefon tudja, hogy hosszabb időre fel lesz dugva töltőre. Amikor csak egy gyors energia utánpótlásra van szükség, azt is felismeri és nem kapcsolja be az előbb részletezett funkciót.

Elmondható tehát, hogy hasznos kis okosság ez, amit érdemes bekapcsolni. Aki pedig nem ismerte eddig a funkciót és hajnalban felkelve azért futott ki az álom a szeméből mert nem ment az éjszaka alatt 80% fölé a teló az megnyugodhat, csak az optimalizált akkutöltés teszi a dolgát.

További okosságokért iratkozz fel hírlevelünkre, és mi mindig értesítünk ha új tartalom kerül fel!

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!