Macszerez Logo

Mit várunk az új iPhone-októl?

Milyen is lesz az iPhone 15?

Ugyan még 10 hónap hátra van a következő iPhone bemutatásáig, már most sokan kíváncsiak, mire számíthatunk az új iPhone felszereltségét és kinézetét illetően. Már hallhatunk pár információt az iPhone 15-ről, amelyek még korainak tűnhetnek, azonban az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ha nem is az összes, de a nagy része a találgatásoknak be fog bizonyosodni.

A pletykák szerint az új szériás iPhone az utóbbi 3 év legtöbb változását fogja hozni.

Új iPhone elnevezése

Az eddigi mintáknak megfelelően a leglogikusabbnak az tűnik, ha az új készülék az iPhone 15 nevet kapja. Továbbá, Gurman és Ming-Chi Kou véleménye szerint nagyobb lesz a különbség az új generációs iPhone Pro és az új iPhone Pro Max között és ezúttal nem csak a kijelzőjük méretében fognak különbözni egymástól, amely 6,1 és 6,7 hüvelykes, hanem más eltérések is fellelhetőek lesznek, így az Apple nagy valószínűséggel átnevezi a Pro Max modellt Ultrára a Macekben használt M1 Ultra chiphez és az új Apple Watch Ultra-hoz hasonlóan.

Design

Kinézetét tekintve, az új iPhone valószínűleg teljes átalakuláson fog keresztül menni. A pontos kinézetét egyelőre nehéz lenne megmondani, hiszen azt még homály fedi, de pár dolgot már tudhatunk. Amit már biztosra vehetünk, mivel Ross Young kijelző elemző, aki pontos információkkal rendelkezik az Apple terveivel kapcsolatban, alátámasztotta, hogy a Dynamic Island, a mindenki által kedvelt nézetablak, melynek alakja és mérete változik annak érdekében, hogy megfelelően beleolvadjon a képernyőbe, hangsúlyos szerepet fog kapni az iPhone 15 és innentől kezdve mindegyik új iPhone esetében is. Emellett, Ming-Chi Kuo elemző szerint a bekapcsoló és a hangerő gombok teljesen eltűnhetnek és az Apple által már korábban is használt érintés- és nyomásérzékeny felület válthatja fel, illetve egy Taptic Engine rezgőmotor, amely élethűen utánozza a gombok benyomásának érzetét.

iphone15 2

USB-C töltő végleg felváltja a lightning töltőt

Az Apple elemzői megerősítették, hogy ha nem is az összes modell, de néhány az iPhone 15 közül, USB-C-vel fog rendelkezni, így lehetővé téve a gyorsabb töltési sebességet. Az Apple a nemrégiben bemutatott új iPad-ek, illetve az új szériás Apple TV 4K Remote esetében is USB-C töltőt alkalmazott a lightning helyett, így már nem lenne meglepő számunkra, ha ezentúl mindegyik új Apple termék USB-C töltővel lenne felszerelve. Gurman azt is hozzátette, hogy ha az Apple végleg USB-C töltőre vált, akkor ki fog adni egy lightning-USB-C adaptert, melynek segítségével az USB-C-s iPhone-ok csatlakozhatnak lightning-alapú tartozékokhoz és kábelekhez.

Periszkópos kamera

Ming-Chi Kuo meglátása szerint az új iPhone 15 Ultra periszkópos lencserendszerrel rendelkezhet, amely akár 100-szoros optikai zoom-ot is lehetővé tud tenni. Egyelőre nem tudhatjuk biztosra, hogy ha ez valóban bekövetkezik, akkor az Apple a meglévő teleobjektívet frissíti, vagy amire nagyobb esély van, egy új, negyedik, ezzel a képességgel rendelkező lencsét ad hozzá az új iPhone-hoz.

A17 Bionic chip

Az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus A15 Bionic, míg az iPhone 14 Pro és Pro Max A16 Bionic chippel rendelkezik. Ebből következtethetünk arra, hogy az iPhone 15 és az iPhone 15 Pro akár meg is maradhat az idei A16 Bionic chipnél, az iPhone 15 Ultra pedig megkaphatja a 3nm-es gyártási eljárással készült A17 Bionic chipet. Más elemzők azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy az iPhone Ultra megkapja a Macekben megtalálható M1 vagy M2 chipet, hiszen már az iPad Air és az iPad Pro is M1, illetve M2 chippel felszerelt. 

Touch ID visszatérése és kijelző alatti elhelyezése

Az Apple a Touch ID-t egy sokkal biztonságosabb funkcióval váltotta fel az iPhone X bemutatásakor, a Face ID-val. A világjárvány kitörésekor azonban probléma merült fel a Face ID használatakor, ugyanis a Face ID-nak látnia kell a felhasználó egész arcát a telefon feloldásához, és a maszk használatakor a Face ID nem ismerte fel az iPhone tulajdonosok arcát. Erre alapozva Ming-Chi Kou elemző kijelentette, hogy úgy véli az Apple 2023-ra visszatér a Touch ID alkalmazásához, de ezúttal nem a bekapcsológombra helyezi, hanem beépíti a Touch ID-t a kijelző alá.

Store capacity

Tárhelyet illetően, az új generációs iPhone 128, 256, 512 GB és 1TB mellett már 2TB-os kapacitással is elérhető lesz az elemzők szerint, így helyet biztosítva egyre több funkciónak, mint például a ProRes videóknak.

iphone15 1 1

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!