fbpx

IOS 16: Ezt mutatta be az Apple a WWDC-n

Tartalom

Tartalom

Június 6.-án Itthoni idő szerint 19 órai kezdéssel indult a WWDC az Apple nyári bemutatója.

Többek között megismerkedhettünk az új software-ekkel és kaptunk egy-két újdonságot hardware terén is. Most következő cikkünk egy több részből álló sorozat része, melyben kivesézzük a bemutatottakat.

Személyre szabható zárolt képernyő!

Ez az egyik legnagyobb újdonság. Nagy mértékben a magunk igénye szerint módosíthatjuk majd a zárolási képernyőnket. A korábbi verziókban és az Apple Watch-on megszokott widgetek az IOS 16 -al már elérhetővé válnak a zárolt képernyőnkön is. Kényünk, kedvünk szerint megválogatva azokat. Sőt! A fókusz mód segítségével csinálhatunk több változatot is, ami a fókuszban beállítottak szerint automatikusan cserélődik. Például: Elmegyünk edzeni, bekapcsoljuk az edzés fókuszt (vagy beprogramozzuk, hogy adott időben kapcsoljon be) és a zárolási képernyőnk automatikusan átvált az arra beállítottra. A hátterünk beállításainál is több lehetőséget kapunk. Állíthatjuk például, hogy milyen stílusban jelenjen meg az idő a kijelzőn, valamint a hátterünket is sokkal jobban személyre szabhatjuk. Több állítási lehetőség lesz, de még azt is beállíthatjuk, hogy kedvenc képeinkből készített válogatásunkból mindig más kép legyen a hátterünk.

IOS16 macszerez

Értesítések megjelenítésének újragondolása

Aki sok értesítést szokott kapni, annak bizony lehetséges, hogy idegesítő az a katyvasz és rendezetlenség amit akkor tapasztal mikor megnézi az iPhone-ját. Arról nem is beszélve, hogy folyton kitakarja a szeretett hátterünket. Az Apple ebben is újít. Mostantól az értesítések a képernyő alján lesznek össze groupolva, és amennyiben rákoppintunk, láthatjuk az összeset. Így ha nem vagyunk rájuk kíváncsiak éppen akkor megmaradnak lent, de nem takarnak ki semmi fontosat. 

Élő tevékenység

Ezen a néven debütál majd az a funkció, hogy rögzíthetünk bizonyos élőben zajló eseményeket a képernyő aljára, és így nyomon tudjuk követni őket. Ez főleg a sportrajongóknak egyfajta hasznos plusz amit élvezni fognak.

Fókusz szűrők

Ezen új funkció segítségével bizonyos appokban beállíthatjuk, hogy csak azokat a releváns tartalmakat láthassuk éppen, amik a fókuszban hasznosak számunkra. Például: az e-mailek között a munkával kapcsolatosakat láthatjuk, amikor a munka fókusz be van kapcsolva. A beállításokat személyre szabhatjuk és csakúgy mint a fókuszban itt is tudunk majd egyedi szűrőket alkalmazni.

Fotók megosztása a családdal villámgyorsan

Mindig is problémát jelentett, hogy egy családi kiránduláson vagy vakáción vagy esetleg utánna nehézkes összevadászni a fotókat amiket készített a csapat? Nos, erre egy nagyszerű megoldást kínál az Apple. Ugyan már korábban is lehetőség volt fotóalbumok megosztására. Viszont, nehézkes volt, sokszor nem igazán működött. Az új software megoldja a problémát. Ezentúl akár amikor fényképezünk, direkt a megosztott mappába küldhetjük a képeket. A kamera appon belül kiválaszthatjuk egy koppintással, hogy mi most éppen a shared mappába szeretnénk fotózni, és a telefon bizony oda is fogja a képet lőni. Az elkészült kép pedig villámgyorsan ott terem a családtagok készülékén.

A telefonunk képes lesz érzékelni, hogy esetleg egy kiránduláson vagy bármi közös programon veszünk részt azokkal, akikkel közös albumunk van. Ekkor automatikusan abba a mappába fog fotókat készíteni. (Természetesen a funkció kikapcsolható lesz ekkor is) Ezen felül kapni fogunk javaslatokat és az “önnek” fül alatt, hogy mit lehet érdemes megosztanunk szeretteinkkel. Érdemes még megjegyezni, hogy ezen mappában a képeket mindenki egyenlő jogosultsággal szerkesztheti és törölheti. Így ha te készítesz egy jó kis képet, hazafele a család bármely tagja képes lesz például gyorsan megszerkeszteni vagy akár kiválogatni azokat a képeket amik nem kellenek.

Üzenetek

Az új frissítéssel képesek leszünk a már elküldött üzeneteket visszavonni vagy szerkeszteni. Ez egy régóta várt és hasznos funkció akár elírásról van szó akár félrement üzenetről. Persze azért továbbra is csak óvatosan! A screenshot ellen nem véd! 😀

Megkapjuk továbbá a shareplay funkciót is az üzenetekben így egyszerre nézhetjük vagy hallgathatjuk kedvencünket a barátainkkal, úgy hogy még csevegni is tudunk róla. Mindenkinél egyformán megjelenik majd a vezérlő, így bárki tudja szüneteltetni a lejátszást úgy hogy mindenkinél szinkronban marad a tartalom.

Csapatmunka egy új szinten

Az IOS 16 megérkeztével már a jegyzeteket, preziket, az emlékeztetőket és a Safari lapcsoportokat valamint egyéb tartalmakat is megtudunk osztani üzenetben, ahonnan rögtön bele is vághatunk a munkába. Az üzenetekben látod ki mit módosított éppen, valamint felveheted az adott appból is a kapcsolatot a csapat tagjaival amiben éppen te dolgozol.

Keress a Mailben egyszerűbben

Sokan biztos bosszankodtak amikor a Mail alkalmazásban próbáltak keresni valamire, de nem igazán sikerült azt elővarázsolni. A következő frissítés gatyába rázza a keresőt a Mailben. Pontosabb és átfogóbb találatokat fogsz kapni, valamint már azelőtt kapsz javaslatokat, hogy elkezdenél pötyögni.

A keresésen kívül lehetőség lesz majd könnyedén visszahívni kiment e-maileket. Későbbre ütemezni egy válasz mailt hogy biztosan ne legyen elfelejtve. Ha esetleg elfelejtenél címzettet vagy mellékletet megadni, azt felismeri az app és képes figyelmeztetni, hogy biztosan ne maradjon le senki és semmi.

Safari újdonságok

A már korábban említett lapcsoport megosztáson felül kapunk jelkulcsokat a nagyobb biztonságért. A jelkulcsok egy újfajta, végpontok közötti titkosított bejelentkezési módok kínálnak, így még jobban védve leszünk az adathalászat és a adatszivárgással szemben.

Gépi intelligencia

A korábban leírtakban is jelentős szerepet kap a gépi intelligencia, de van még egykét dolog. Mostantól egyszerűen “leemelhetünk” tárgyakat, vagy elkülöníthetjük azokat a háttér eltávolításával többek között a fotókban, képernyőfotókban, gyorsnézetben vagy Safariban.

Az élőszöveget már videókban is tudjuk majd alkalmazni. Ha megállítjuk a videót egy szövegrésznél azt kitudjuk másolni, lefordítani, keresni vagy megosztani. Könnyebb lesz majd ezen kívül telefonszámokat felhívni, weboldalakat megnyitni, akár pénznemek közt válatni, más nyelvre fordítani és egyéb műveleteket végezni fotókon vagy a kamerával befogott szövegeken az élőszöveg használatával.

Siri és diktálás

Appok telepítése után akár azonnal használhatjuk majd a Siri parancsokat. Diktálás során automatikusan beszúrásra kerülnek majd a vesszők, pontok és kérdőjelek. Emojikat is tehetsz az üzenetekbe, csak annyi a dolgok, hogy kimond az emoji nevét (Természetesen egyenlőre angolul pl: “happy face emoji”). Mikor diktálsz azonnal váltogathatsz az érintéses, vagy a hang alapú bevitel között.

Térképek

Több megállót is bevihetsz majd a tervezett útvonaladba, valamint a régi útjaidat is könnyen elérheted a legutóbbiak pontban. A térkép szinkronizálja majd az adatokat az összes eszközödön. Szóval ha megtervezed az utat például a Maceden, mikor elindulsz már láthatod is azt az iPhone-odon. Tömegközlekedési kártyák és árak a térképekben: Új tömegközlekedési kártyákat adhatsz a Tárcádhoz és ellenőrizheted vagy akár fel is töltheted az egyenlegedet, valamint az utazás árát is megnézheted anélkül hogy kilépnél a térképek appból.

Apple Pay és Tárca

Könnyedén nyomonkövetheted majd az Apple payjel kifizetett rendeléseidet, valamint a nyugtákat is megnézheted a tárca appban. Biztonságosan megoszthatod majd kulcsaidat a támogatott alkalmazásokon keresztül. Te szabhatod meg mikor hol és meddig használhatják a kulcsot, valamint bármikor visszavonhatod a jogosultságot.

Otthon

Az otthon appot teljesen reformálta az Apple. Új külső és megjelenés. Minden egyszerűbben és gyorsabban elérhető lesz. Sőt! Egy új kapcsolati szabványon is dolgoznak más gyártókkal karöltve melynek neve Matter. Ennek segítségével a különböző gyártójú eszközöket  zökkenőmentesen lehet majd irányítani. A platformok közötti átjárás sokkal egyszerűbb lesz mint valaha.

Egészség

Új funkciót kap az egészség app is. Ezentúl nyomon követhetjük gyógyszereinket és segít nekünk, hogy rendszeresen szedjük azokat. Ezentúl pedig a fitnesz célok már az iphoneon is nyomon követhetőek lesznek, valamint a telefonunk is mérni tudja majd aktivitásunkat, így apple watch nélkül is megtudjuk majd valósítani fitnesz céljainkat.

Családi megosztás

Egyszerűbb lesz a gyerekeknek profilt létrehozni, ellenőrizni őket és beállítani, hogy mihez férnek hozzá. Továbbá az üzeneteken keresztül tudnak kérni ők maguk is plusz játékidőt akár, vagy más hozzáférési jogokat. Mi pedig szintén az üzenetekből tudunk intézkedni az ügyben.

CarPlay

Ez egy távolabbi funkció. 2023 év vége felé kezdhetjük élvezni a fejlesztéseket. Lényegében az a kompatibilis járműveknél a CarPlay használatával a teljes műszerfalunkat személyre tudjuk majd szabni, és olyan lesz mintha egy iPhone interface-en keresztül használnánk járművünket.

Ezek a legnagyobb újdonságok amiket bemutatott az Apple hétfőn az IOS 16 -al. Természetesen még sok más kisebb-nagyobb újdonság és frissítés jön az új rendszerrel. Ebben a cikkben a “nagy durranásokat” gyűjtöttük össze nektek. Hamarosan jelentkezünk a többi újdonsággal is.

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!