Apple Watch 8, Ultra, SE2022

A szeptember 7-i Apple termékbemutatón 3 új Apple Watch is napvilágra került. Az Apple Watch legújabb nyolcadik szeriás modellje mellett, az új SE, illetve az eddig sosem látott rendkívüli felszereltséggel rendelkező Ultra.

Series 8

A nyolcadik szériás modell csak pár változást hozott az előző generációhoz képest. Az új modell csakúgy, mint a hetedik szériás, elérhető 41 és 45 mm-es méretben, teljes előlapot kitöltő kijelzővel. A mindig bekapcsolt állapotban lévő Retina kijelző akár 1000 nites fényerőre is képes. A hetes sorozathoz hasonlóan a nyolcas sorozat is por- és repedésálló képernyővel rendelkezik és 50 méterig víz-, úszásálló. Úgyszintén megtalálható mindkét szériában a véroxigén-szint mérő, az EKG funkció és a vészhelyzeti SOS funkció. Emellett, az új modell változatlanul értesít, ha szokatlanul magas vagy alacsony a pulzusunk, illetve szabálytalan a szívritmusunk. Egy régóta várt funkció is megtalálható az Apple új szériájában, ami nem mást mint, a testhőmérséklet figyelő szenzor. Ez az új szenzor egész nap és éjszaka is figyeli a testhőmérsékletet. Továbbá a nőknek külön előnyt jelent, hogy ez az érzékelő segíthet a menstruáció és az ovulációs ciklusok nyomon követésében is. Az óra nyomon követi a nők ciklustörténetét, és értesítéseket küld, ami segíthet a családtervezésben vagy a lehetséges egészségügyi problémák megoldásában. Másik nagy újdonság az ütközésészlelés funkció, amely segítségével az óra érzékeli, ha autóbaleset következik be és ha a felhasználó nem reagál 10 mp elteltével, akkor segélyhívást indít és értesíti a vészhelyzeti kontaktokat. Az utolsó számottevő újítás, hogy bár az üzemidő mind a hetes, mind a nyolcas sorozatnál 18 óra, az Apple Watch új szériája képes 36 órán át üzemelni alacsony energiafelhasználású módban. Tárhelyet illetően, változatlanul 32 GB áll rendelkezésre a felhasználók számára. A nyolcas széria rozsdamentes acél modelljei elérhetőek arany (PVD), ezüst és grafit (PVD) színekben, míg az alumínium modellek éjfekete, csillagfény, ezüst és (PRODUCT)RED színekben kaphatóak. Összességében, az új modell nem hozott számottevő változást, így, nehéz amellett érvelni, hogy miért is váltsunk a nyolcas szériára, mindenesetre, ha első okos óránk, mindenképpen érdemes megvásárolni. 

Macszerez Apple Watch

SE

Az Apple Watch 2020-as SE modelljéhez képest az idei változat nem sok újítást hozott. A kijelző mérete 40 és 44 mm-es maradt. Az előző szériához hasonlóan az új SE modell is 50 méterig vízálló. Sajnos ez az SE modell sem tartalmazza a véroxigén és EKG mérésére alkalmas appokat, azonban, továbbra is értesítést küld a hirtelen pulzusváltozásról és a szabálytalan szívritmusról. A vészhelyzeti SOS funkció mellett az új óra már ütközésészlelési programmal is felszerelt, amely hasznosnak bizonyulhat baleset esetén. Egyetlen lényeges változás, hogy az új órában a régi S5 SiP chip helyett S8 SiP chip található, amely megközelítőleg 20%-kal nyújt nagyobb teljesítményt, mint elődje. Az akkumulátor maximális élettartama 18 óra, csakúgy, mint az előző modellnél. Az új modell 32 GB kapacitással rendelkezik, hasonlóan a régihez. A tok anyaga alumínium, amely éjfekete, ezüst és csillagfény színekben elérhető. Kijelenthető, hogy az Apple Watch SE okosóra továbbra is a middle-class büszke képviselője.

Ultra

Az előző két új modell mellett bemutatásra került a jelenleg és valaha legerősebb és legsokoldalúbb Apple okosóra, az Apple Watch Ultra. A gyártó célja ennél a modellnél egy első osztályú sportóra megalkotása volt. Az Apple Watch Ultra az eddigi legnagyobb tokmérettel rendelkezik, ami 49 mm. A kijelző előlapja lapos zafírkristály üvegből készült, így minden karctól védelmet nyújt a mindennapok során. Ezek mellett a kijelző érzékenysége lehetővé teszi, hogy akár kesztyűben is tökéletesen navigáljuk óránkat. Hasonlóan a nyolcas széria modelljéhez, az Apple Watch Ultra is egy állandóan bekapcsolt Retina kijelzőt kapott, de ezúttal a direkt napfény sem okozhat gondot a használat során, mivel az Apple Watch Ultra az eddigi Apple órák fényerejének kétszeresével, 2000 nites fényerővel rendelkezik. Ahogy már megszokhattuk az Apple okosórák esetében, a por és repedések elleni védelem az Ultránál is természetesen fennáll, mi több a vízállóság mértéke duplája a nyolcadik szériának, 100 méter. Sőt, az extrém sportolóknak, túrázóknak vagy akár búvároknak is remek társa lehet az új Ultra, hiszen számos új funkcióval rendelkezik melyek nagyban segítik az említett tevékenységeket. Többek között, a búvárok nagy örömére az Ultrában találunk mélységmérőt, amely valós időben méri a vízfelszín alatti mélységet 40 méterig, illetve méri a víz hőmérsékletét. Ráadásul az Oceanic+ appot használva óránk egy búvárkomputerré változhat. A túrakedvelők számára, egy eddig nem létező pontosságú GPS és egy újraalkotott Iránytű alkalmazás, vadonatúj funkciókkal áll rendelkezésre. Továbbá a legszélsőségesebb időjárási viszonyok közt is teljes mértékben számíthatunk az Ultrára, hiszen -20 °C-tól 55°C-ig problémamentesen üzemképes. Egy speciális funkció, a 86 decibeles sziréna, amely, ha bajba kerülnénk, akár 180 méteres távolságból is hallható. A nyolcas és hetes szériával megegyezően Véroxigén és EKG appok is szerepet kapnak. A nyolcadik szériába beépített testhőmérséklet-figyelő szenzor az Ultrában is megtalálható. Emellett, mint a másik két új modellben, természetesen ebben az okosórában is rendelkezésre áll az ütközésészlelés funkció. Nem elhanyagolható fejlesztés, hogy az Ultra esetében kettő darab hangszóró biztosítja a tökéletes hangzást. Üzemidőt tekintve az Ultra rendelkezik az eddigi legnagyobb kapacitással, ami 36 óra és alacsony töltöttségű módban akár 60 óra is lehetséges. Külső megjelenéséért egy űrtechnológiai minőségű titánból készült tok felel, ami korrózióálló. A titán anyagának köszönhetően nagyon kényelmes viseletet nyújt könnyű fajsúlya miatt. Az aktív életet élő felhasználók három féle speciális óraszíjból választhatnak: alpesi pánt, terep pánt és óceán szíj. Amint láthatjuk, az Apple nem aprózta el a fejlesztések szintjét és sikerült megalkotni egy robosztus, mondhatni mindent tudó okosórát, amiről őszintén szólva kár lenne lemaradni.

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!