fbpx
Macszerez Logo

Apple Pencil USB-C – 3 fősre bővült a paletta

Új Apple Pencil a kínálatban! Mit tud az apple új, belépőszintre szánt pencilje? Összehasonlítottuk a három elérhető modellt.

Külső

Megjelenésben szinte teljes egészében egy második generációs Apple Pencilt kapunk. Egy oldala sima felülettel rendelkezik, a többi része lekerekített. Eltérést a felső részében kell keresni, ahol a mezei ceruzán a radír foglal helyet. Ugyanis a pencil végét ha elcsúsztatjuk találunk egy USB-C csatlakozót. Fontos, hogy elcsúsztathatjuk, nem pedig levehetjük. Ezzel kiküszöbölték a gyakran megeső “balesetet” ami az első generációval fordult elő: a kupak elvesztése.

Macszerez Apple Blog - Apple Pencil USB-C

Tölthetőség és párosítás

Az imént ismertetett tény, hogy a toll végét elcsúsztatva felfedi magát az USB-C csatlakozó, magával hozza azt is, hogy természetesen innen fogjuk majd tudni tölteni az eszközt. Mindemellett, ahogyan az első generációt, ezt a ceruzát is úgy tudjuk párosítani az iPad-ünkkel, hogy a csatlakozón keresztül vezetékkel összekötjük őket. Ennek köszönhetően (vagy sokak számára sajnálatosan) azok az iPad modellek fogják támogatni az eszközt amelyek USB-C portal rendelkeznek. Itt érdemes azonban negatívumként megemlíteni, hogy az olcsó árcédula mellé megkapjuk azt a “nyűgöt”, hogy amikor párosítani vagy tölteni szeretnénk az eszközt, mindig nálunk kell legyen egy USB-C – USB-C kábel. Ez azért kényelmetlen szituációkat tud okozni, ha kimarad a táskából.

USB-C portal rendelkező iPad-ek:

  • iPad Pro 11” (első generációtól felfelé)
  • iPad Pro 12.9” (harmadik generációtól felfelé)
  • iPad Air (negyedik generációtól felfelé)
  • iPad mini (hatodik generáció)
  • iPad 10. generation

Funkciók, generációk összehasonlítása

Az eddigiekből már tényleg körvonalazódik, hogy ez a pencil tényleg azokat erősíti akik vágynak a második generáció egy-két tulajdonságára, (és designjára) de nem feltétlenül szükséges nekik minden funkció és persze nem is fizetnének annyit az eszközért. Lényegében ez az új pencil szinte mindent tud amit az első generáció, plusz annál egy kicsit többet. Nézzük csak a három termék összehasonlítását.

Macszerez Apple Blog - Apple Pencil generációk

Az eddigiekből már tényleg körvonalazódik, hogy ez a pencil tényleg azokat erősíti akik vágynak a második generáció egy-két tulajdonságára, (és designjára) de nem feltétlenül szükséges nekik minden funkció és persze nem is fizetnének annyit az eszközért. Lényegében ez az új pencil szinte mindent tud amit az első generáció, plusz annál egy kicsit többet. Nézzük csak a három termék összehasonlítását.

Az alap tulajdonságokkal természetesen rendelkezik, ami a tűéles-pontosság, az “alacsony késleltetés” ami bár nagyon misztikusan hangzik, valójában azt jelenti, hogy olyan érzés használni mint egy igazi tollat egy igazi papíron. Tudja érzékelni hogy mennyire döntjük meg. Vagyis nem okoz gondot a satírozás, rajzolásnál az árnyékolás stb. Ezekben nincs eltérés egyik ceruza között sem.

Itt viszont elérkezünk az első eltéréshez. Érdekes módon viszont nem az új eszköz javára van az eltérés, hanem egy olyan funkcióról lesz most szó, amit ez az új ceruza nem tud. Mégpedig a nyomásérzékenység. Ez azt jelenti, hogy amikor az első és második generációt használjuk és erősebben nyomjuk a ceruzát a kijelzőhöz, akkor ugyanaz a hatás jön létre mint amikor az igazi ceruzát nyomjuk rá erősebben a papírra. Nem, nem a hegye törik ki, hanem erősebb, vastagabb lesz a húzott vonal. Ez a nyomásérzékenység. Ezt a feature-t sajnos nem tudja az új eszköz. Akinek kifejezetten erre van szüksége, az jobban nyúljon a zsebébe, és válassza a másik két modell egyikét.

A következő a hordozhatóság. Az egyes pencilt már jól ismerhetjük, kerek kialakítás. Olyan tokokkal tudjuk kombinálni, ahol külön kialakítás van a ceruzának. Egyébként figyelnünk kell rá, hogy ne kallódjon el. A második generációnál megkaptuk a mágneses csatlakozást, ami sokkal hordozhatóbbá teszi az eszközt, illetve kisebb az esélye annak, hogy elhagyjuk. Ezt a tulajdonságot az új ceruza is megkapta.

Párosítás és töltés szempontból a legkényelmesebb továbbra is a legdrágább modell. Ő vezeték nélkül párosul és tölt is az iPad segítségével, az előző bekezdésben említett mágneses csatlakozással egybekötve. Az új ceruza az első generáció töltési és párosítási módját örökölte, itt tehát kicsit kompromisszumot kell kötni. A “kupak” mint írtuk nem tud elveszni, ez pozitívum. Viszont az USB-C csatlakozó miatt magunkkal kell hordanunk egy USB-C kábelt. Míg ugyebár a kissé butácska első generációs megoldás, az iPadbe dugdosós módszer az kábel nélkül is működik. (A töltésnél persze tudunk kábellel is dolgozni ha nálunk van az adapter)

Soron következő funkció az “előnézet” vagy az Apple Pencil Hover ami azt takarja, hogy amennyiben iPad Pro készülékkel használjuk az Apple Pencilt a kijelző felé tartva azt egy előnézetet látunk az elvégezni kívánt vonásokból. Ez a második generációs mellet az új modellen is elérhető. Az első generáció nem tudja ezt a featuret. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezt a tulajdonságot csak az iPad Pro csalogatja a pencilekből.

“Dupla Koppintás” – Ez a tulajdonság azok számára akik sokféle eszközt használnak rajzolás vagy jegyzetelés közben, nagyon hasznos tud lenni. Amennyiben kétszer koppintunk az ujjunkal a ceruza oldalán, váltogatni tudunk a az eszközök között. Ez dedikáltan csak a második generációval elérhető. Így akinek ez egy fontos szempont, nincs kérdés melyiket kell választania.

+ 1 extra, ami lényegében nem ad hozzá a használathoz érdemben, de csak a második generációnál elérhető a gravírozás, amivel teljesen egyedivé tehetjük az eszközünket. Így lehetetlen összecserélni más penciljével.

Árazás

  • Az új modell az Apple Pencil USB-C Bruttó 36.990 Forint. Aki újjonnan szeretne vásárolni és a belépő szintet választja akkor ennyit kell fizetnie.
  • Az első generáció az Apple oldalán Bruttó 49.990 Forint. Azok számára akik ragaszkodnak ehhez a modellhez ezt az árat kell megfizetniük.
  • A második generáció Bruttó 62.990 Forint. Ez már jóval az új Pencil ára felett van. Közel a kétszerese. Persze, ezért az árért minden funkciót megkapunk. Nincsenek kompromisszumok.
Macszerez Apple Blog - Apple Pencil generációk

Összegzés

Melyiket érdemes megvenni? Attól függ.. Amennyiben csak a mindennapokra használja az ember, teljesen elegendő a most kidobott USB-C modell. Minden tud ami kell. Kényelmes, könnyen hordozható és az ára is barátságos. Kompromisszumok közé viszont mindenféleképpen be kell sorolni a már többször is említett kábel ügyet.

Azoknak akiknek olyan, régebbi iPad modelljük van ami nem USB-C-vel rendelkezik, és még nem szeretnének válatni, azoknak az új termék kiesik. Csak az első és a második generáció közül tudnak választani. Itt a választás könnyű. Pro felhasználóknak ott a “mindent tudó” gen. 2. Azoknak akiknek alap szintű dolgokra kell, bőven elég a gen. 1.

Vannak olyan iPad-ek is amik csak és kizárólag az első generációt támogatják. Itt nincs is kérdés, sem választási lehetőség.

Azoknak viszont akiknek kompatibilitás szempontból mindhárom szóba jöhet, és egy kicsit többre vágynak (nyomásérzékenység), viszont nem akarnak annyit költeni és nem is kell olyan sok extra, egyértelműen ott a gen. 1.

És végül az abszolút mindenből a legtöbbet akarók, a profi rajzolók vagy csak simán a fanatikusok. Nos, nekik csakis a második generációt javasoljuk.

Minek a Pencil ha nincs hozzá iPad-ünk? Ide kattintva megnézheted bevizsgált, használt prémium iPad modelljeinket.

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!