fbpx
Macszerez Logo

Megjelentek az Apple M3 szériás chipjei

2020-ban az Apple szakított az Intel processzor alapú gépekkel és piacra dobta a saját fejlesztésű chipjeit. Idén pedig már a harmadik generációt mutatták be a nagyközönségnek: M3, M3 Pro, M3 Max.

A piacvezető 3 nanométeres processzorok GPU fejlesztésekkel, teljesítményjavulással, gyorsabb CPU- és Neural Engine-el kecsegtetnek. Grafikus teljesítmény terén bevezetésre került egy új technológia a Dynamic Caching. De van itt Ray tracing is és akár több mint kétszer gyorsabban is renderelhetünk mint az M1-es chippekkel. A processzor sebessége akár 30-50%-al is meghaladhatja az M1 család tagjait. A Neural Engine terén pedig 60% ez a mutató. A chip támogatja az AV1 dekódolást, a minőségi tartalomfogyasztás segítségéért. 

M3 GPU fejlesztések

Dynamic Caching azaz Dinamikus górsítótár. Miért jó ez nekünk? Mostantól minden feladatra annyi memóriát használ a rendszer amennyire éppen szüksége van. Ez azt jelenti, hogy semmi felesleges dolog nem fogja visszahúzni a teljesítményét a gépünknek. Mindig éppen akkor és annyi memória lesz használva egy adott munkafolyamatra amennyire szükség van. Mi történik, ha nem kötjük le feleslegesen a “munkaerőt”? Igen! Javul a kihasználtság. Ez azt jelenti, hogy többmindenre jut erőforrás egységnyi idő alatt. Vagyis jobban optimalizált a rendszer. Ezáltal energiatakarékosabb és gyorsabb is.

Ray Tracing, vagyis Sugárkövetés. Az M3 családban hardveresen gyorsított sugárkövetést kapunk. Ez nagyon futurisztikusan hangzik, de vajon mi is ez?

“A sugárkövetés modellezi a fény tulajdonságait, amikor az kölcsönhatásba lép a jelenettel, így az alkalmazások rendkívül valósághű és fizikailag pontos képeket hozhatnak létre.”

Lényegében az új grafikai architektúra segítségével a játékokban és alkalmazásokban még pontosabb és realisztikusabb képeket kapunk vissza. Emelett új hálós árnyékolást is kapunk ami az eddigieknél is összetettebb képsorokat eredményez játékokban vagy nagy grafikai igényű programokban.

Mindezeknek köszönhető, hogy az M3 generáció akár 2,5 szer gyorsabb sebességre képes mint az M1-es modellek. Amik alapjában véve megváltoztatták a piacot. Ezt figyelembe véve pedig még elképesztőbb ez a fejlődés. Ráadásul az M3 GPU-ja ugyanazt a teljesítményt hozza mint az M1 csak fele annyi energiával. Csúcsteljesítmény leadásakor pedig 65%-ot ver rá elődjére. 

CPU fejlesztések

A processzorban az úgynevezett “performance cores” a teljesítményért felelő magok fejlesztéseinek köszönhetően akár 30 százalékos gyorsulást kapunk az első generációhoz képest. Ez jó hír a programozóknak és a zenészeknek is, hiszen még gyorsabban futnak le majd a kódsorok Xcode-ban, illetve még több hangsávot és virtuális hangszert használhatunk Logic Pro-ban. Az “efficiency cores” azaz a hatékonysági magok terén a gyorsulás elérheti az 50 százalékot is az M1-hez képest. Így a hétköznapi feladatok elvégése során még gyorsabb rendszert kapunk, emelett azonban az akkumulátor élettartama mégjobban maximalizálva van mind eddig valaha. Az új processzor fele annyi energiával képes ugyanazt a teljesítményt adni mint az M1-es társa, valamint 35%-al nagyobb maximális teljesítményre képes.

Macszerez Apple Blog - Megjelentek az Apple M3 szériás chipjei

Egységes memória

Az egységes memóriaarchitektúrának köszönhetően gyorsan, hatékonyan, energiatakarékosan tud a rendszer nagy sávszélességen adatokat mozgatni, olvasni. Ezzel elősegítve a már korábban említett Dynamic Caching-et. Valamint tovább javul a teljesítmény és a hatékonyság.

Neural Engine és Média motor

Még jobban javult a gépi tanulás a fejlesztett Neural Engine-nek köszönhetően. Az M1 családhoz képest 60 százalékos gyorsulást kapunk. Ennek köszönhetően még több lehetőség kihasználható az AI segítette szoftverekkel. Legyen szó Adobe Premiere-ről vagy Final Cut Pro-ról, hogy csak két népszerű programot említsünk.

 A fejlett médiamotor hardveres gyorsítást biztosít többek között a H.264-hez, HEVC-hez, ProRes-hez és ProRes RAW-hoz. Mostantól pedig a motor támogatja az AV1 dekódolást, lehetővé téve a streaming szolgáltatások energiahatékony lejátszását ezáltal még többet kihozhatunk egy feltöltésből az akkuból.

Milyen kivitelekben érhető el?

Az alap M3 chipben 25 milliárd tranzisztort találunk (ez 5 milliárddal több mint az M2-ben) 10 magos GPU-val van felszerelve. A CPU 8 magos: négy teljesítmény és négy hatékonysági maggal rendelkezik. A maximális memória mérete akár 24GB is lehet.

Akik nagyobb teljesítményre vágynak: Az M3 Pro ban aki szeretné megszámolhatja, 37 milliárd tranzisztor és egy 18 magos GPU található. A 12 magos processzor hat teljesítménymagot és hat hatékonysági magot tartalmaz. A memória itt már 36GB-ig bővíthető.

Még mindig nem elég? Az M3 Max 92 milliárd tranzisztorral és 40 magos GPU-val rendelkezik. A CPU 16 magos: 12 teljesítmény mag és 4 hatékonysági mag található benne. A memóriát 128GB-ig tudjuk bővíteni.

Összegzés

Idén sem maradtunk tűzijáték nélkül ami a Chippeket illeti. A fentiekben ismertetett M3 család biztosan minden felhasználó számára megoldást kínál. Legyen szó játékról, munkáról vagy tartalomfogyasztásról. Kérdés viszont, hogy M3 Ultra modellt kapunk-e és ha igen mikor?

Mac-re van szükséged? Ide kattintva megtekintheted kínálatunkat!

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!