fbpx

Bemutatták az új iPhone szériát

Elérkeztünk a minden évben várva várt pillanathoz, amikor lekerül a lepel az Apple újdonságairól. A szeptember 7-i napon került megrendezésre a hivatalos termékbemutató Tim Cook vezetésével, ahol megcsodálhattuk többek között az Apple Watch 8. szériáját, a második generációs SE modelljét, illetve a forradalmian új Ultra-t. Mindezek mellett, a vezetéknélküli fülhallgató kedvelőinek, megérkezett az új AirPods pro is. Végül, de nem utolsó sorban az iPhone négy legújabb modellje, az iPhone 14 és iPhone 14 Plus, illetve prémium változatai, az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max is bemutatásra került.

iPhone

Az iPhone 14 egy 6,1’-es míg a Plus egy 6,7’-es Super Retina XDR kijelzőt kapott. Az OLED technológiájának köszönhetően a világos és sötét színek egyaránt intenzíven, élesen és rendkívül élethűen jelennek meg az 1200 nites csúcsfényerővel rendelkező kijelzőn. A fényképkészítés minőségéért, mindkét modell esetében egy fejlett 12 megapixeles kamera felel. A True Tone vakunak köszönhetően az új kamera, elődjeihez képest, 49%-kal több fényt enged be, lehetővé téve a gyengébb fényviszonyok esetében is egyenletesen megvilágított képek készítését. Emellett, az új TrueDepth előlapi kamera, mely már autofókuszt is kapott, egyszerre több személy felismerésére is képes, így biztosítva a jó minőségű, élesebb szelfiket. Az éles képek, videók kivitelezését a szenzormozgatásos optikai képstabilizálás támogatja. A Smart HDR 4 funkció segítségével, képek készítésekor már 4 személy felismerése, megvilágítása és a kontrasztok finomítása is lehetséges. Videókészítéskor akár 4K felbontású felvétel is elérhető már 60 képkocka/mp sebességgel is.

Az iPhone 13 Pro mintájára, az iPhone 14 és 14 Plus készülékekben is az Apple A15 Bionic chip található. Az 5 magos GPU lehetővé teszi az AR-appok problémamentes futását és a folyamatos használat közbeni megfelelő hőkezelést. A SIM-kártya tekintetében is történt változás, ugyanis az új iPhone modellek már kettő SIM-kártya befogadására is képesek, valamint már az eSIM funkció is elérhető. Továbbá az iPhone 14 és 14 Plus nagyobb üzemidővel rendelkezik, mint az előző generációk, az iPhone 14 akár 20, az iPhone 14 Plus pedig 26 óra videólejátszást is lehetővé tesz. A külső behatások (por-, csepp- és vízállóság) elleni védelem az új iPhone esetében is az IP68-as besorolás szerint valósul meg, ami 6 méter mélységben 30 percig tartó védelmet biztosít.

Az iPhone 14 már ütközésészlelés funkcióval is rendelkezik és képes a hirtelen sebességváltozást, a váratlan irányváltoztatásokat, illetve az utastérben lévő légnyomásváltozást érzékelni. Baleset esetén az iPhone 14 életeket menthet, hiszen műholdon keresztül képes vészjelzést küldeni, bár egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában. Saját tárhelyet illetően 128, 256 és 512 GB-os modellek közül választhatunk, amelyek elérhetőek kék, lila, csillagfény, éjfekete, (PRODUCT) RED színekben.

Macszerez iPhone 14, iPhone 14 Plus

iPhone 14 Pro & iPhone 14 Pro Max

Az új prémium iPhone-ok tekintetében is ugyanaz a 6,1’ és 6,7’ Super Retina XDR kijelző kap szerepet, azonban a keret szélének vastagsága csökkent. Néhány egyéb változás is megfigyelhető, többek között a ProMotion technológia, Dynamic Island és a mindig bekapcsolt kijelző, amely mindig készen áll. A ProMotion technológia magába foglalja a frissítés gyakoriságának váltakozását, amely másodpercenként 10 és 120 frissítés között is lehetséges. A Dynamic Island a notch helyét foglalja el az iPhone 14 Pro és a Pro Max esetében. A Dynamic Island egy rendkívül hasznos fejlesztés, amely lehetővé teszi a különféle appok értesítéseinek egy helyen történő megjelenítését, ami az iOS 16 rendszerében elérhető funkció. Továbbá a Dynamic Island-en egyszerre számos dolgot kezelhetünk egyidejűleg az éppen zajló tevékenység megszakítása nélkül.

Az iPhone 14 és 14 Plus modellel ellentétben a Pro és Pro Max szabadtéren 2000 nites, átlagos használat során pedig 1600 nites csúcsfényerőre képes. A felsoroltak alapján a Pro és Pro Max modellek minden eddiginél élethűbb képet adnak legyen szó filmnézésről, játékról vagy saját médiatartalmak megtekintéséről. A legjelentősebb különbség a kamerarendszerek között van. Az iPhone 14 Pro és Pro Max vadonatúj Pro kamerarendszerrel rendelkezik, amely magába foglal egy 48 megapixeles főkamerát fejlett quad pixel érzékelővel, egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű kamerát és egy 12 pixeles telefotókamerát. A quad pixel érzékelő segítségével már több nagyítási lehetőség áll rendelkezésre: 0.5x, 1x, 2x és 3x. Az új opciók közé tartozó telefotó a 12 megapixelt felhasználva, zoom használata nélkül készít teljes felbontású fotókat és 4K-s videókat. Apple ProRAW funkció jóvoltából négyszeres felbontású képeket készíthetünk 48 megapixeles felbontásban.

Az iPhone 14 és 14 Plus-hoz hasonlóan a True Tone vaku elősegíti a legelőnyösebb megvilágítást, azonban a Pro és Pro Max modell adaptív kivitelben elérhető. További hasonlóságok közé sorolhatjuk az Akció módot, amivel stabilan és rázkódásmentesen készíthetjük el felvételeinket. Az iPhone 14 és 14 Plus-al szemben a Pro és Pro Max-ban már A16 Bionic chip található, amely minden eddiginél energiahatékonyabb teljesítményt nyújt. Az iPhone 14 Pro Max rendelkezik az eddigi legnagyobb üzemidővel, amely 29 óra videólejátszást tesz lehetővé. Emellett a 14 Pro akár 23 órányi videónézést biztosít. A por-, csepp- , vízállóság és az ütközésészlelés funkció az egész 14-es iPhone széria tekintetében azonosan működik. Tárhelyet illetően az iPhone Pro és Pro Max modellek 128, 256, 512 GB és akár 1 TB kapacitással elérhetőek. A színpaletta mindkét típus esetében mélylila, arany, ezüst és asztrofekete. Az új iPhone 14 modellek mától előrendelhetőek. Az iPhone 14, iPhone 14 Pro és Pro Max szeptember 16-tól, az iPhone 14 Plus pedig október 7-től már a boltokban is elérhető.

Macszerez iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max

Blog

További cikkek

Értesülj elsőként az Apple újdonságairól!

Hírlevél feliratkozás

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!

MacSzerez Tagság

MacBook és iPhone szupertitkos ötletek  avagy hogyan lépj a következő szintre az Apple világában kézikönyv! Iratkozz fel most!